Ruokavalio auttaa akneen

Moni on eri mieltä otsikon kanssa. Niin olin minäkin vielä pari vuotta sitten. Olinhan ollut jo vuosituhannen alusta asti syömättä sokeria ja valkoisia jauhoja, ja akneni oli silti vain pahentunut vuosi vuodelta. Viimeiset vuodet kärsin todella pahasta aknesta. Naamani ja kaulanikin olivat täynnä kipeitä ja punaisia, ihonalaisia patteja. Joskus nukkuminenkin oli vaikeaa kun pään painaminen tyynyyn sattui. Ja usein aamuisin tyynyllä oli verta, finneistä... Kasvoni olivat siis pahasti tulehtuneet. Korostan sitä että akneni oli sitä pahinta mahdollista laatua eli kystinen.

Söin jo vuonna 2000 Roaccutan-kuurin silloiseen keskivaikeaan akneeni, ja se auttoi - silloin. Akne kuitenkin palasi takaisin noin kymmenen kertaa pahempana. Muutama vuosi sitten kävin taas ihotautilääkärillä ja sain reseptin Roaccutania. En kuitenkaan lopulta halunnut kuuria aloittaa, koska se edellisellä kerralla aiheutti minulle niin pahoja sivuvaikutuksia. Tiesin vaihtoehtoni - koko loppuelämä pahasta aknesta kärsivänä tai tuo kuuri ja sen tuomat pahat jutut.


Parisen vuotta sitten jouduin terveydellisten syiden takia aloittamaan vähähiilihydraattisen ruokavalion. Jo aiemmin pois jättämäni sokerin ja valkoisten jauhojen lisäksi nyt pois ruokavaliostani joutuivat myös riisi, ruisleipä, puurot ja peruna. En aluksi uskonut että ruokavaliosta voisi olla apua akneen. Monen kuukauden ajan jopa kieltäydyin näkemästä totuutta peilistä. Mutta totta se oli, akneni lähti parantumaan. Entiseen verrattuna aloin olla suorastaan siloposki.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tää on niin totta. itselläni ollut suht. paha akne n.12 vuotiaasta, joskus enemmän joskus vähemmän, mut ei koskaan poissa.Raskauden ajan naama oli ok, synnytyksen jälkeen n. viikon aivan täydellinen, kaikki finnit lähti ja iho näytti ja tuntui hyvältä. Siitä syystä arvelin syynä olevan hormonit ja alotin dianenovat. Aluksi vaikutti siltä että tässä olivastaus kunnes taas paheni ja sitten parantui , ja taas paheni ja paranti jne.
Parikuukautta ehdin vain pillereitä syömään kunnes mielialojen takia (enkä muutenkaan ole hormoonien sotkemisen kannalla) lopetin pillerit.
Samalla aloitin vhh ruokavalion, ja lopetin maidon kokonaan.
Siitä noin 1kk, KAIKKI finnit ovat poissa, iho tuntuu tosi hyvältä (en enään myöskään käytä rasvaisen ihon hoitotuotteita, vaan herkän ihon), kaytän rasvana kookosöljyä, enkä pese kasvoja niin usein, ainoastaan iltaisin.
Tää on todellakin vastaus, vaatii pikkasen selkärankaa, mutta mun mielestä todellakin sen arvoista.
Ja on mullakin niitä notkahduksia ja niistä maksetaan parilla pikkufinnillä, jotka ei todellakaan ees haitta, verratuna entiseen. Ja ainakin tiedän mistä johtui, ei tarvii enään epätieotosuudessa elää :D
Tätä ruokavaliota pitäs kaikille ehdottaa! Ja ennen luulin että takoitettiin rasvaisia ruoka ja nameja jne. ja ajattelin että niistä akneni ei johdu koska syön terveellisesti. kumminkin söin ruisleipää, puuria ja täysjyvä pastaa ja riisiä, sekä join paljon maitoa. Luulen että maito se pää syy. kalsiumin nykyään purkista vetelen, toimii se näinkin :D
Lopetin myös noiden protsku pirtelöiden vetämisen, en tiiä onko yhteyttä, mutta enpä ota riskiä :)
Onnea kaikille taistelussa, ärsyttävää sairautta vastaan, mutta luulen tosissaan et tää on vastaus.

Anonyymi kirjoitti...

Tosiaan olen itsekin saanut todeta, että näinkin luonnollisella ja yksinkertaisella tavalla finnit kyllä väenevät huomattavasti. Ruokavalioni on aivan toisenlainen kuin ennen, nykyään siis hedelmiä, kasviksia, pähkinöitä, siemeniä, marjoja, papuja, soijaa, kalaa.. Olen siis jättänyt pois viljatuotteita, sokerin, maitotuotteet, ja myös pyrin syömään vähemmän punaista lihaa. Syön kalaöljyä ja pellavaöljyä, siis tyydyttymättömiä omega 3 rasvoja. Toisinaan laitan pellavaöljyä myös kasvoille, ja sekin todella auttaa.
Ihoani hoidan Danné kosmetologituotteilla, hyvin kalliita, mutta esim Viron puolelta niitä saa lähes puolet halvemmalla. Lisäksi käytän mineraalisavinaamiota, jota olen tilannut nettiluontaistuotekaupasta.
En minäkään missään nimessä suosittele antibiootteja. Ei ei, ne eivät ole mitään muuta kuin asioita pahentava ratkaisu. Antibioottejahan ei mielellään määrää nykyään enää lääkäri muihinkaan vaivoihin, paitsi jos mitään muuta hoitokeinoa ei enää ole. Ei se siis ihon hoidossakaan voi hyvä ratkaisu olla!
Tosiaan myös ihon harvempi pesu auttaa. Aamuisin kasvoja on aivan turha pestä. Ihon oma rasva suojaa ihoa, ja sitäpaitsi ihohuokoset tukkeutuvat juuri kuivalla iholla helpoiten. Minun neuvoni onkin , että silloin kun on finnejä pyrkii kosteuttamaan kasvoja, esim pellava-, kookosöljyllä.
Höyryttäminen, ja saunominen ovat myös auttaneet minun ihoani, ihohuokoset aukeavat ja tali pehmenee.
Olen myös kuullut, että joillain on auttanut homeopaatilla käynti. He kun hoitavat ihmistä ikään kuin kokonaisuutena, näin olen ymmärtänyt. Kysyvät vastaanotolla elämästäsi jne, ja pyrkivät sillä tavoin kartoittamaan asiakkaan ongelmia, ja myös siis sitä, minkä oire esim akne saattaa olla. Homeopaatti keskittyy ongelmien hoitoon, ei oireiden hoitoon.
Sellaisia ajatuksia minulla. TOivottavasti näistä on muillekin apua. Hienoa että jollakin on tästä aiheesta blogi. On todella suorastaan absurdia ettei monikaan tiedä tänä päivänä, että yksinkertaisesti sillä mitä syöt on vaikutusta akneen. Toivotaan että tieto leviää. Lääkäri kun ei ainakaan ole se taho, joka asiasta puhuisi.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos sinulle kirjoituksestasi.
Olen 47v mies enkä missään vaiheessa ole saanut ihoa kuntoon.
Enpä ole huomannut kokeilla tuota!
Kiitos kommentistasi!

Anonyymi kirjoitti...

ihminen on kautta aikojen syönyt vilja tuotteita ja siitä syystä lääkärien olisi kyllä pitänyt yhdistää aknen synty viljatuotteisiin! Suomessa maitoa on myös juotu iät ja ajat, joten en usko finnien johtuvan siitä. Lääkärit ovat sitä paitsi tutkineet sen onko ruokavaliolla merkitystä aknen syntyyn ja he ovat huomanneet että EI OLE. Kyse on täysin ihmisen perimästä. Eli onko vanhemmillasi finnejä tai suvussa...

Anonyymi kirjoitti...

Roaccutania vaan, niin hyvä tulloo. Eipähän tartte ruokavalioo miettiä pahemmin :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Täällä kanssa yksi akneongelmainen. Minulla teini-iän akne parani täysin itsestään, mutta aikuisiällä puhkesi kun käytin keltarauhashormoonia sisältävää minipilleriä. (suurin katumus!!! kun olisi tiennyt niin ei olisi koskaan alottanut). Olen 13 vuoden kasvissyönnin jälkeen siirtynyt syömään lihaa ja kalaa koska soijaa en voi kilpirauhastausin takia enää käyttää. Lihan tai kalan syönti on silti edelleenkin aikamoista tappelua eikä niitä saa kurkusta alas kun lähinnä johonkin leivitettynä (esim. kalapuikot yms) tiedän ei tosiaan mitään terveysruokaa!!! Kasvissyöjänä söin todella terveellisesti ja olin tyytyväinen ruokavaliooni niin tämä on iso pudotus. Mietin aknen ja muun ongelman vuoksi, että mitä ihmettä VHH:laiset syötte? Haluaisin kokeilla, mutta en yksinkertaisesti keksi enää mitä tässä söisi kun tuo lihakaan ei oikein maita. Olen yrittänyt välttää gluteenia, mutta syön kyllä kaupan gluteenitonta leipää. Aloitin tänään tetrasykliinin epätoivoissani. En enää kestää näitä finejä jotka saavat naaman näyttämään niin epämuodostuneelta ja ovat niin hemmetin tulehtuneita! Baba de caracolin etanavoide on pitänyt pahimmat paiseet suurenemasta, mutta on niin kallista, että työttömällä ei ole varaa siihen.

Anonyymi kirjoitti...

vielä lisäyksenä edelliseen viestiini, että itse en voi käyttää MITÄÄN öljyä kasvoillani. Oli sitten kookos tai pellava. Jos niitä paiseita ei sitä ennen ollut, niin sitten kyllä on. Ja vielä isoja ja ne tulehtuvat niin kamaliksi, että huh huh.. Eli kaipa kaikki olemme yksilöitä. Itse käytän avenen saippuatonta puhdistusvaahtia ja kasvovoiteet vaihtelevat, mutta käytän aina öljyttömiä ja ne tuntuvat hyvältä iholla.

Anonyymi kirjoitti...

Ja vielä, että millä korvaatte maitotuotteiden prodet? Minä liikun aika paljon ja olen muutenkin herkästi nälkäinen. Rahkat ovat hyviä, mutta mulle ei maito sovi koska laktoosittomatkin tuotteet tekevät mahavaivoja. Pitäis korvata. Syön siemeniä yms, mutta ne on niin energiapitosia...

Anonyymi kirjoitti...

Yleinen erityisesti rasvaa yms. Sisältävä ruoka ei ole ihmisen keholle hyväksi, ja totta, se voi vaikuttaa ihoon. Uskoisin kuitenkin, että olet vain yksi niistä poikkeustapauksista-olemmehan kaikki erilaisia. Terveisin ihotautilääkäri

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä blogista! Aloitin VHH-ruokavalion noin kaksi kuukautta sitten ja ihoni lähti heti paranemaan. Olen kärsinyt aknesta noin kymmenen vuotta (olen kohta 30-vuotias). E-pillerit auttoivat monta vuotta, mutta kun lopetin niiden ottamisen, akne palasi. VHH-ruokavalio on ollut pelastus! Kokonaisvaltainen hyvinvointi vaikuttaa myös, kuten joku aikaisemmissa kommenteissa mainitsi, stressi ei myöskään ole hyväksi iholle. Liika juhliminen,liika työnteko, lyhyet yöunet yms. vaikuttavat ainakin minun kohdallani ihon kuntoon. Haluan kuitenkin sanoa kaikille joilla on aknen kanssa ongelmia, että kannattaa ainakin KOKEILLA elämää ilman viljoja (etenkin valkoisia) ja sokeria. XXX

Anonyymi kirjoitti...

Pieraisin pussiin ja päivän ajan ja enenn nukkumaan menoa päästin kaasut naamalleni. Viikon kaasuterapian jälkeen ihon kukinta loppui ja oli kuin vauvan pyllerö. Tiedän, kyseenalainen metodi, mutta mitään kiveä ei kannatta jättää kääntämättä.

T. Pierupussi-Annette