Aknen syntymekanismi

Hormonit aiheuttavat aknen. Sen kaikki tietävät. Ja tähän perustuen monet sanovat, ettei ruokavaliolla ole mitään merkitystä aknen hoidossa. Kysehän on hormoneista eikä siitä mitä syöt.

Väärin. Kovin moni ihminen ei tiedä, että se mitä syöt vaikuttaa suoraan hormoneihisi. Syömällä terveellisesti voit vähentää aknea aiheuttavien hormoneiden määrää elimistössäsi.

Jos ihmisellä on geeneissään perinnöllinen taipumus saada akne, hän saa hormonaalisen aknen jos syö liikaa sokeria ja hiilihydraatteja. Tietysti on paljon ihmisiä, joilla ei tuota "aknegeeniä" ole. He saavat syödä mielin määrin karkkeja saamatta finniäkään.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olen miettinyt, mistä minun akne voisi johtua. Se alkoi vaivata vasta parikymppisenä. Ennen sitä oli ollut vain muutamia finnejä toisinaan. Nykyään naamassa on näppyä ja jälkeä vaikka muille jakaa... Kohta neljä vuotta vaivannu. Lääkkeet helpottivat hetkeksi. Ja syömisellä ja elämäntavoilla on vaikutusta, muutokset näkyy pian naamassa. Olenkin pohtinut, että tapahtuikohan hormooneissa silloin jotakin, kun naama alkoi kukkia.. Ja kovasti olen sitäkin pohtinut, mikä mahtaisi auttaa. Ja kokeillutkin melko montaa keinoa. Jokin ei-lääkkeellinen ratkaisu olisi mieluisa. Osaatkohan siis jotakin edes veikata näihin pohdintoihini..?

Anonyymi kirjoitti...

Moi!
Minulla on ollut koko elämäni ajan enemmän tai vähemmän aknea. Olen valitettavasti perinyt isäni akneihon, joten perimällä on suuri vaikutus asiaan. Murrosikäisenä kaikista eniten, joten myös hormoneilla on vaikutusta asiaan.
Näin kolmekymppisenä, pintakuivasta ja herkästä ihosta (jossa t-alue on epäpuhdas), eli varsin vaativasta ihosta kärsivänä, olen huomannut, että eniten aknea esiintyy silloin, kun elämäntilanteeni on erityisen stressaava syystä tai toisesta. Lisäksi sairastuttuani diabetekseen, olen kärsinyt uudestaan aknesta ajoittain ja huomannut elimistön "sokerisuuden" vaikuttavan myös ihon kuntoon.
Paras lääke akneen on ollut stressaamattomuus, hyvä ja mahdollisimman puhdas ruokavalio, eli liiat sokerit ja hiilarit pois(jonka sairauteni vaatii). Lisäksi liian kuivattavat hoitotuotteet pois, suosittelen apteekin tuotteita, esim. Vichyn tuotteita herkälle iholle. Lisäksi käyn ihonpuhdistuksissa 4x vuodessa vähintään- hellävarainen ultraäänipuhdistus ja/tai mekaaninen hionta, joka häivyttää aknearpia.
Tavallista kaupan naamarasvaa en ostaisi koskaan, enkä myöskään lotraisi liikaa vedellä. Rasvaisia meikkivoiteita en käytä enää, mineraalimeikkipuuterit/jauheet ovat parhaita. Ruokavalioni muutettuani kasvispainotteiseksi+ jättämällä liiat piilorasvat ja sokerit pois, olen huomannut suurimman, hyvää tekevän vaikutuksen lievään akneen!