Uskomuksia aknesta

1. Akne ei johdu ruokavaliosta

Johtuu. Uusimmat tutkimukset todistavat sen.

Sinulle on valehdeltu vuosia joten on ymmärrettävää ettet halua uskoa totuutta. Lääkeyhtiöt ja heidän talutusnuorassaan olevat lääkärit ovat uskotelleet sinulle että ainoastaan lääkkeet parantavat aknen. He eivät välitä parantumisestasi vaan vain rahoistasi. Siksi et koskaan kuule lääkärisi suosittelevan sinulle ruokavaliohoitoa.

Mitään "vanhoja" tutkimuksia joihin tämä uskomus perustuu ei ole edes olemassa. Ruokavalion ja aknen yhteyttä ei ole kunnolla tutkittu kuin vasta aivan viime vuosina. Päätettiin vain yhdessä uskoa siihen ettei aknella ja ruokavaliolla ole mitään tekemistä keskenään, ja tätä "totuutta" toisteltiin sitten niin kauan että siitä tuli kaikkien uskoma totuus.

Koska lääkäri sanoo jotain sen on pakko olla totta? Hyvä jos olet kohdannut elämäsi aikana vain päteviä lääkäreitä. Eivät lääkärit ole mitään jumalia vaan erehtyväisiä ihmisiä kuten me kaikki muutkin. Hekin tekevät virheitä.

Vuosia sitten minäkin olin nettipalstoilla toistelemassa sitä samaa vanhaa mantraa: "Akne ei johdu ruokavaliosta, piste." Mutta minä olin väärässä, ja pystyn nyt myöntämään sen. On pikku pakko sillä vähähiilihydraattinen ruokavalio paransi kystisen akneni.

2. Akne johtuu hormoneista

Niin johtuukin. Onneksi ruokavaliolla voi vaikuttaa suoraan aknea aiheuttaviin hormoneihin ja parantua!

Tieteellinen puoli: Kun syöt sokeria ja hiilihydraatteja, verensokerisi nousee. Siksi elimistösi erittää insuliinia laskeakseen verensokerin taas turvalliselle tasolle. Insuliinin erittyminen puolestaan lisää aknea aiheuttavien hormoneiden määrää elimistössäsi. Tämän ketjureaktion seurauksena tulehdus ihossasi pysyy tai jopa pahenee.

Ja kaiken lisäksi sokeri ja insuliini ovat molemmat voimakkaasti tulehdusta aiheuttavia aineita. Joten hormonit + sokeri + insuliini = akne ja tulehdus!

Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla aknea aiheuttavien hormoneiden määrä elimistössäsi vähenee radikaalisti, joten ihosi ja tulehdus pääsevät paranemaan.

6 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Kiitos asiantuntevasta blogista. Olen itse kärsinyt jo pitkän aikaa aknesta ja lopettelen nyt roaccutan-kuuria. Akne on nyt kuurin vuoksi poissa, mutta pelkään sen uusivan vielä tulevaisuudessa. Ajattelin kokeilla tuota VHH-ruokavaliota ihan varmuuden vuoksi, että iho pysyisi jatkossakin hyvänä ja ettei tarvitsisi uusia tätä rankkaa roaccutan kuuria. Olisiko sinulla antaa jotain helppoja ja hyviä VHH-ruokareseptejä blogissasi?

ravinto ja terveys kirjoitti...

VHH-reseptejä löytyy rutkasti esim.

http://karppaus.info/resepti

Anonyymi kirjoitti...

Minulla ei ainakan hiilihydraatit niinkään vaikuta vaan maito. Maidottomalla ruokavaliolla olen päässyt eroon finneistä. Heti kun retkahtaa niin huomaa tulokset ihossa >_<

Anne kirjoitti...

Kiitos vinkistä:) Tarkoitus olisi kokeilla nyt ensin tuota sokerin ja v.jauhojen poisjättämistä. Saa nähdä kuinka onnistuu.

Hanna-Riikka kirjoitti...

Haluaisin kysyä, miten voit olla varma, että juuri ruokavalion muutos poisti akneongelmat? Voitko sulkea sattuman pois ajankohdasta? :) Eli jos söisit nyt taas hiilihydraatteja tulisiko akne takaisin?

Haluaisin myös viitteen tähän insuliini+hormoni-seikkaan,
terveisin HH

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Löysin blogisi kun googletin sanat "aknen hoito". Olen lopettamassa e-pillereitä, ja minua pelottaa, että hormonitasapainon muutokset aiheuttavat aknea. Olen lukenut keskustelupalstoilta ikäviä kokemuksia... Onko sinulla tietoa/kokemusta kuinka välttää pillereiden lopettamisen myötä mahdollisesti tuleva akne?